Gece Plağı
Gece Plağı hakkında diş protez ve total çalışmanın vazgaçilmez, diş gıcırdatma ile ilgili bütün sorunları tedavi etmek amaçlı kullanılmaktadır. BİR DİĞER ADIYLA NIGHT PLATE denilmektedir.

İnsanlar neden dişlerini gıcırdatıyor/sıkıyor?
Bruksizmin nedenlerini kesin olarak söylemek uzun bir araştırma süreci gerektirir. Bruksizmin birçok nedeni vardır. Bazı hastalar sadece alışkanlıktan diş gıcırdatma/sıkma yaşarken, bazı hastalar stres durumunda fiziksel ya da duygusal olarak diş gıcırdatma/sıkma yaşayabilirler.
Ayrıca çenenin kapanması veya dişlerin kapanması sırasında bir araya gelmemesi gibi durumlarda da bruksizm yaşanabilir.
Farkında olmadığım halde, diş hekimim neden bruksizm olduğumu düşünüyor?
Çoğu insan farkında bile olmadan dişlerini gıcırdatıyor veya sıkıyor. Bunun çoğu REM uykusu sırasında olur. Bulacağınız delillerden bazıları sabah uyandığınızda çenenizde ve yüzünüzde ağrı ve kasılma ile uyandığınız veya uyurken diş gıcırdattığınızı söyleyenler olabilir.
Kontrolleriniz sırasında diş hekiminiz rutin olarak bruksizm belirtilerini kontrol eder. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir;
Yanağın şişmesi – dişlerin birleştiği yanağın iç yüzeyinin giderek kalınlaştığı ve dişlerle temas ettiği bir durumdur.
Dilde yaralar diş sıkmanın neden olduğu dilin kenarlarında diş izleri
Patolojik belirtiler – Dişin normal işlevinin yaşa bağlı olarak sahip olacağı belirtiler. Örneğin bazı dişler diğer dişlere göre daha yoğun aşınmışsa kişide bruksizm olma ihtimali vardır.
Görünür bir hasar olmamasına rağmen birçok dişte belirsiz bir hassasiyetin yaşandığı durumlardır.
Kırık diş sendromları
Dişlerin veya yapılan kuronların tekrar tekrar kırılması.
Çene hareketlerini kontrol eden kaslarda yaşanan hassasiyetler.
Özellikle sabahları yaşanan kemik ağrıları. Bruksizm migren ağrılarının tetikleyicisi olarak da bilinir.
Diş hekimim bruksizm tedavisini nasıl uygulayacak?
Öncelikle muayeneniz sırasında diş hekiminiz size diş gıcırdatma veya sıkma şüphesi olduğunu söyleyecektir. Daha sonra gece uyurken “yumuşak ısırma plağı” takmanız önerilebilir.
Bu plak 2 mm kalınlığında ağızda yastık görevi görecek bir plaktır ve bruksizm sırasında dişlere uyguladığınız baskıları azaltmada oldukça etkilidir. Dişlere zarar veren basıncı azaltmaya yardımcı olur, çeneye baskı uygulayan kasları gevşetir ve baskıdan kaynaklanan baş ağrılarını azaltır.
Gece boyunca giyilen plağın oluşturulması nispeten kolay bir işlemdir. Diş hekiminiz üst ve alt çenenizin ölçüsünü alacak ve ağzınızı kapattığınızda pozisyonuna dikkat edecektir. Diş teknisyeni, diş hekiminizin aldığı bu ölçülere göre sizin için yeni bir gece plağı üretecektir.
İkinci randevunuzda diş hekiminiz bu plağı ağzınıza yerleştirerek ölçümlerin doğru olmasını sağlayacaktır. Böylece plağı kolayca takıp çıkarabilmenizi sağlayacaktır.
Bruksizm alışkanlığını fark etmek neden bu kadar önemli?
Diş gıcırdatma veya sıkma dişlere, çene eklemlerine ve yüzümüzdeki kaslara oldukça zarar verir. Bruksizm esnasında dişlerimize uyguladığımız kuvvetin, çiğneme esnasında uyguladığımız kuvvetten yaklaşık 20 kat daha fazla olduğu düşünülmektedir.
Bruksizm, dişte ağrı ve hassasiyetin ana nedenlerinden biridir. Diş hekiminiz bruksizm teşhisini koyduktan sonra uygulanacak olan protetik tedavilerde (metal destekli porselen, zirkonyum, cam-seramik gibi) malzeme seçimi sertlik açısından değişkenlik gösterebilir.
Tedavi ne kadar sürecek?
Gece plaketinizi her gece uyurken takmalısınız. Bazı kişilerde gece plak tedavisi sonucunda diş gıcırdatma ya da sıkma zamanla aşılabilir. Tedavi süresinin 6 ila 12. ayları arasında diş hekiminiz 2 ila 3 hafta gece plağını takmamanızı önerebilir.
Bu süre sonunda tekrar bir kontrol yapılarak diş gıcırdatma alışkanlığınızı bırakıp bırakmadığınız net bir şekilde görülebilir.
Bruksizm alışkanlığımı tedavi etmezsem ne olur?
Dişlere uygulanan bu zarar verici kuvvetler kişide uzun süre görülürse yukarıda belirtilen belirtilerin birçoğuna maruz kalabilirsiniz. Bunların yanı sıra dişleriniz herhangi bir şekilde zarar görmüş ise restoratif tedavilere yanıt vermeniz oldukça zor olacaktır.
Dişlerin restorasyonunda kullanılan tüm materyaller diş sıkmaya değil çiğnemeye karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle dişleriniz normal yaşam sürelerini tamamlayamadan beklenenden çok daha erken hasar görebilirler.
- Balık Yağı İçmenin Sağlığa Yararları Nelerdir?
- Yeşilköy Tıp Merkezi
- Göz çevresi kuruluğu için maske tarifi