Yağsız Nemlendirici
Yağsız Nemlendirici, Hiç yeni bir nemlendirici arayan bir mağaza reyonunda bulundunuz mu ve aralarından seçim yapmanız gereken tüm farklı seçenekler karşısında bunaldığınız ve seçim yapmayı zorlaştırdığınız oldu mu? Öncelikle hangi markayı alacağınızı seçmelisiniz.
Karar vermeniz gereken tek şey bu değil: Yağ veya su bazlı bir nemlendirici mi almalısınız? Aynı şeyi söylemenin iki farklı yolu vardır. Birinde su, diğerinde yağ var. Farklı olan tek şey bu mu? Yağ bazlı ve yağsız nemlendiricinin nasıl farklı olduğunu ve cilt tipiniz için doğru formülasyonu seçmenin neden önemli olduğunu okumaya devam ederek öğrenin!
Su bazlı nemlendirici, cildinizin yumuşak kalmasına yardımcı olan bir üründür. OH ve NH2 grupları, su ile hidrojen bağı yapar, bu da onu “yakaladıkları” ve cilde tuttukları anlamına gelir. Suyun buharlaşmasını engeller, böylece cilt nemli kalır. Nemlendirici örnekleri, su ve ter gibi şeylerin kurumasını önlemeye yardımcı olan gliserin, amino asitler, peptidler, üre ve hyaluronik asittir.
Yağsız Nemlendirici Nedir?
Suyun ciltten buharlaşmasını önlemek için su bazlı bir nemlendiriciye yağ da eklenebilir. Su bazlı nemlendiriciler, nemi ciltte tutmak için genellikle yağlar veya diğer tıkayıcı yumuşatıcılar içerir. Yüzünüzün parlak görünmesini veya sivilcelenmesini istemiyorsanız, içinde yağ olmayan bir nemlendirici arayın.
“Su bazlı nemlendirici” terimi, bir su kremi, losyon veya jeli ifade etmek için kullanılabilir, ancak başka bir anlama da gelebilir. Bu iki ürün arasında büyük bir fark vardır çünkü her birinin ne kadar su içerdiği ve bu da her birinin nasıl hissettiğini değiştirir.
Losyon ve jellerden daha kalındırlar çünkü kremlerin içinde losyon ve jeller kadar su yoktur. Su jeli nemlendiricilerin içinde çok fazla su vardır, bu da onları krem ve losyonlardan daha hafif ve daha ince yapar.

Yağsız Nemlendiriciyi Farklı Kılan Nedir?
Su bazlı losyonlar krem ve jellerin ortasında yer alır. Kremlerden daha fazla ama jellerden daha az suları var, bu yüzden ortadalar. Hafif bir nemlendirici arıyorsanız, su bazlı bir losyon veya jel muhtemelen denemeniz için en iyi şey olacaktır. Yağlarla yapılan bir nemlendiriciye yağ bazlı denir.
Yağ bazlı bir nemlendirici ile, tüm bileşenler bir yağ bazında karıştırılır. Bir nemlendiricinin içerik listesi, su bazlı mı yoksa yağ bazlı mı olduğunu anlamanın en iyi yoludur. İlk bileşen su ise, su bazlı bir losyondur.
Yağ Bazlı Nemlendirici
İçindeki ilk şey bir yağ olduğu sürece (Jojoba Yağı veya Tatlı Badem Yağı gibi), yağ bazlı bir nemlendiricidir. Yoğun bir krem, merhem, vücut yağı, hatta yüz veya vücut yağı olabilir. Yine bu nemlendiriciler arasındaki temel fark, ne kadar yağa sahip oldukları ve nasıl hissettirdikleridir. Birçok krem su bazlı nemlendiricilerdir ve yukarıda bundan da bahsetmiştik.
Ancak bir kremin yağı sudan fazla ise buna yağ bazlı nemlendirici denir. Merhemler kremlerden daha fazla yağ içerdiğinden kalın, yağlıdır ve cildi çok kaplar. Cildiniz çok kuru veya çatlamışsa, onu güvende tutmaya yardımcı olması için bir merhem kullanabilirsiniz.
Zengin ve kremsi vücut yağı, kremden daha kalındır ancak merhem kadar kalın değildir. Yine de bir losyon kadar kalın değil. Yüzünüz ve vücudunuz için yağlar, kuşburnu çekirdeği yağı gibi tek bir yağdan veya yağların karışımından oluşabilir.

Yağ Bazlı Vs. Yağsız Nemlendirici: Hangisi Daha İyi?
Artık yağ ve su bazlı nemlendirici arasındaki farkı bildiğinize göre, cildiniz için hangisinin daha iyi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı “evet mi hayır mı?” Hayır, o kadar basit değil. Bunun yerine, seçtiğiniz formülasyon cilt tipinize ve ne tür bir durumu tedavi etmeye çalıştığınıza bağlıdır. Kuru veya susuz kalmış cilt, bir nemlendirici satın almadan önce düşünülmesi gereken en önemli şeylerden biridir. Bu iki kelimenin aynı olduğunu düşünme ihtimaliniz var ama aslında cildinizle ilgili iki farklı anlama geliyorlar.
Cildiniz olması gerektiği kadar sebum üretmiyorsa kuru cildiniz var demektir. Sebum, cildinizdeki bezler tarafından yapılan doğal bir yağdır. Cildinizi yağlar ve ıslanmaya karşı korur, bu yüzden önemlidir. Ayrıca, cildin lipid bariyeri eskisi kadar güçlü değilse kuru cilt oluşabilir.
Güçlü bir bariyeriniz yoksa bu lipitlere sahip olamazsınız. Onlar olmadan kuru bir cilde sahip olursunuz. Cildiniz çok kuruysa, şuna çok benzer: kuru ve pul pul. Ayrıca pürüzlü, çatlamış ve hatta kaşıntılı olabilir. Kuru cilt ayrıca ciltte yaşlanma belirtileri olan ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerine de yol açabilir.
Kuru ve nemsiz cilt arasında fark vardır. Kuru cilt, yağ eksikliğinden kaynaklanmaz. Cildin nemli kalma yeteneğini kaybeden Doğal Nemlendirici Faktörüdür (NMF). Cilt aynı anda kuru ve yağlı olabilir. Bu olduğunda sivilce, tahriş ve kuru yamalar gibi şeyler olabilir.
Yağsız Nemlendiriciyi Kimler Kullanabilir?
Su bazlı bir nemlendirici, çok fazla suya ihtiyaç duyan kuru cilde sahip kişiler için en iyisidir. Gliserin ve hyaluronik asit gibi bileşenler genellikle su bazlı nemlendiricilerde bulunur ve kuru cilde çok fazla nem sağlayabilirler.
Bu su bazlı bileşenler ise yaşlanma belirtilerini kısa süreliğine yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, ekstra hidrasyonun cilde hacim kazandırması, bu da cildin daha dolgun görünmesini sağladığı için çizgileri ve kırışıklıkları daha az fark edilir hale getirmesidir.
Cildinizdeki nem oranı düşerse çizgiler ve kırışıklıklar normal boyutlarına döner ama bu sadece kısa vadeli bir şey. Sıcak bir yerde veya yaz aylarında yaşıyorsanız, su bazlı nemlendiriciler iyi bir seçimdir çünkü yağ bazlı nemlendiricilerden daha hafiftirler.
Bizleri facebook üzerinden takip etmek isterseniz. https://www.facebook.com/arkadasinlapaylas tıklayınız.
Nemlendirici olarak çok yağlı olmayan ciltte herhangi bir leke bırakmayan bir ürün arıyordum, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda kullanmaya karar verdim teşekkür ederim.